Menstruation i et transperspektiv

Menstruation er ikke en kvindeting

Vidste du, at vi er mange køn, der menstruerer?
F.eks. nogle transmænd, ciskvinder og nonbinære personer, der har en uterus.

Ligesom der er nogle transkvinder, ciskvinder og nonbinære, der menstruerer, uden at have en uterus.


Men hvad er menstruation egentlig?

Mange ville definere menstruation, som en månedlig blødning, der kommer ud af vagina, når slimhinderne i uterus nedbrydes og affaldsstofferne udskilles.

Men... de fleste vil nok også argumentere for, at en menstruationscyklus lige så meget er karakteriseret ved nogle kropslige erfaringer i perioden op til, under og efter selve blødningen. At kræve, at blødningen er til stede for, at man kan kalde en persons cyklus for menstruation, er lige så transekskluderende som at definere en persons køn som det man har mellem benene.

I stedet kunne vi definere det som en hormonel cyklus, der primært er baseret på hormonet østradiol. I daglig tale bliver det ofte kaldt østrogen, men det ord dækker faktisk over en hormongruppe, bestående af tre hormoner: Østron, østradiol og østriol.

Alle personer, uanset køn producerer både testoteron og østrogen-gruppen. Nogle kroppe har mest testoteron, andre kroppe har en højere andel af østron, østradiol og østriol.

Som transperson kan man få hormonbehandling i form af testoteron eller østradiol for at få et kønsudtryk, der stemmer mere overens med ens kønsidentitet. På engelsk hedder det Hormone Replacement Therapy (HRT), på dansk kalder vi det kønsbekræftende hormonbehandling. Uanset om man selv producerer mest østradiol eller får det som behandling, kan hormonet skabe en hormonel cyklus - altså menstruation.

Menstruation kan være mange ting, og det kan opleves på mange forskellige måder uanset hvilket køn og hvilken krop man har. Derfor skal vi være meget mere kønsinkluderende når vi taler om menstruation. Det vil jeg skrive lidt om her.


Vi er mange køn, der menstruerer

Menstruation er forskellig fra person til person, og vi er mange køn, der har eller har haft kropslige erfaringer med menstruation, f.eks.

- Nogle transmænd

- Nogle transkvinder

- Nogle nonbinære personer

- Nogle ciskvinder


Samtidig er der også massere af mennesker af ovenstående køn, som aldrig har oplevet at have en menstruationscyklus. Bare fordi en person har en uterus, betyder det ikke nødvendigvis, at vedkommende er en kvinde. Ligesom det at være kvinde ikke kræver, at man har en uterus.

Man kan være f.eks. være transkvinde, som aldrig har haft en uterus. En transmand, nonbinær eller en metakønnet person, der har en uterus. Eller en ciskvinde der har fået fjernet sin uterus, pga sygdom eller andre komplikationer.


Menstruation føles forskelligt

Nogle menstruerende personer...

  • har en uterus, andre har ikke.
  • har en regelmæssig cyklus, andre har ikke.
  • bløder, andre gør ikke.
  • bruger hormonprævention, for at reducere smerter eller undgå uønsket graviditet, andre gør ikke.
  • oplever PMS, andre gør ikke.
  • har smerter, bliver oppustet, mister appetiten eller noget helt fjerde. Andre oplever stort set ingen forandringer.

Og listen kunne fortsætte!


Drop den kønnede meno-forståelse

- Lad være med at tro, at du kan se på en person om hen har en menstruations-cyklus eller ej. Vi er mange køn, der menstruerer.

- Menstruation er ikke kun "en kvindeting". Vi er mange køn, der deler kropslige erfaringer, der ligner hinanden.

- At have menstruation kan betyde mange ting og se ud på mange forskellige måder. Mennesker med østrogen i kroppen kan opleve at have en regelmæssig eller uregelmæssig cyklus af kropslige erfaringer. Nogle bløder, nogle har PMS, nogle får mavekneb, andre oplever helt andre ting under i deres cyklus.
Så lad være med at gatekeepe hvordan man menstruerer.


Kopi af Menstruation og transinklusion(1)


Kønsinkluderende meno-sprog

Menstruerende: Vi er mange køn, der har menstruation, så tal om "personer, der menstruerer", "mennesker med en cyklus" eller brug "menstruerende" frem for et bestemt køn, når du taler om mennesker, der har menstruation.

Genitalier: Brug neutrale ord når du omtaler kropslige kønskarakteristika for at gøre det mindre kønnet. f.eks. ordene vulva, vagina, klitoris, uterus, ovarier i stedet for at bruge udtryk som "de kvindelige kønsorganer". Og penis, testikler og prostata i stedet for "mandlige kønsorganer".

Menstruationsprodukter: Undgå at kalde bind, menstruationskop, tamponer, menstruationsprodukter mm. for "feminine produkter" - som er kønnet. Vi skal også væk fra at omtale det som "hygiejneprodukter", fordi det er stigmatiserende og fastholder en uddateret forståelse af, at menstruationsblod er noget urent.

Blødning: Lad være med at tale om blodet eller blødningen som den afgørende faktor for at være en menstruerende person.



Den første menstruation

Når en ung person får sin første menstruation, så lad være med at sige ting som "nu er du en rigtig kvinde".

For det første kan det være grænseoverskridende at få at vide som ungt menneske, som måske kun er et stort barn når det sker, at menstruationen er noget, der gør hen voksen. Og for det andet taler det ind i en forståelse af, at menstruation kun er noget ciskvinder oplever og styrker den kønnede forståelse af menstruation.

Tal med den unge person om hvilke metoder man kan bruge til at opsamle sin menstruation, at man kan bruge engangs- eller genanvendelige produkter, at man kan fribløde osv. Og tilbyd at hjælpe med at købe produkterne til den unge.


Har du lyst til at fejre en ung, der netop har fået sin første menstruation?

Så bed om deres samtykke, så du er sikker på, at det er noget som den unge rent faktisk ville sætte pris på.

- Hvis personen siger fra overfor din idé - så lad være.

- Hvis du føler dig såret over den afvisning, er det et DIG-problem og ikke noget, der skal negligeres med udsagn som "jamen voksne må altså godt være pinlige" eller andre tilsvarende forklaringer.


Meno-enhjørning

Intersektionel menstruation

Jeg drømmer om et intersektionelt firma, der sælger bæredygtige meno-produkter og opfylder følgende:

- Der skal være en bred diversitet af personer i temaet bag brandet. Og personerne skal selv have eller have haft erfaringer med en menstruerende krop.

- Produkterne skal fremstilles lokalt.

- Producenterne og de øvrige ansatte skal få en ordentlig løn og have gode arbejdsvilkår.

- Firmaet skal være politiske på menstruationsområdet.

- Sprog, billeder og grafik på hjemmeside, SoMe, i artikler, reklamer, interviews osv. skal være trans- og queer-inkluderende.

- Modellerne, der fremviser produkterne skal være af forskellige køn, hudfarver, kropsstørrelser, aldre - og der skal ikke kun være reklamer med konventionelt smukke personer uden handikap.

- Firmaet skal være socialt bevidste og der skal doneres penge eller produkter til menstruerende personer i udsatte positioner.

- Hvis produkterne fremvises i brug, så skal der bruges rigtigt blod eller andre røde væsker, og ikke en klinisk løsning a la de gamle reklamer med blå væsker, der blev hældt udover produkterne for at vise sugeevne.

- Eksplicit tykinkluderende: Deres størrelser skal vises på modeller i alle størrelser. Og hvis det f.eks. er menstruationsundertøj, så skal det selvfølgelig laves til tykke personer.


Produkterne:

- Skal være uden skadelige kemikalier som klor og optisk hvidt.

- Der skal sælges en variation af genanvendelige produkter, herunder menstruationskopper, stofbind og menstruationsundertøj.

- Der skal også sælges en række engangsprodukter af bind og tamponer, til de personer, der oplever øget kønsubehag ved at håndtere deres egen blødning. Eller ikke har råd til at investere i genbrugsprodukter, eller adgang til at rengøre dem.

- Produkterne skal sælges i alle størrelser og der skal være variation i produkterne, så de passer til forskellige kropsformer, sugeevne og præferencer f.eks. meno-boxershorts med mulighed for packing.

- Der skal sælges smertelindrende produkter til personer, der oplever smerter i forbindelse med cyklus, med eller uden blødning, f.eks. varmepuder.


Støt op om menstruerende

- Hav toiletspande og engangs-menstruationsprodukter stående på dit badeværelse, til de personer, der måtte have brug for det. Også selvom du måske selv bruger genanvendelige produkter eller ikke selv har en cyklus med blødninger.

- Vær med til at tale om menstruation, uanset om du har det selv eller ej. Hvis meno-snak giver dig kønsubehag, er det selvfølgelig altid i orden at trække sig fra samtalen!

- Lad være med at antage, at en person bløder eller ikke gør på baggrund af hens køn.

- Støt op om at gøre menstruationsprodukter gratis, eller i det mindste få fjernet momsen.

- Anerkend at nogle transkvinder oplever at have en menstruationscyklus, hvor f.eks. hormonerne kan  give ændringer i humør, lyst, mavesmerter, ændringer i fordøjelsen, cravings osv., selvom de ikke bløder. 

- Hvis du ikke ved meget om menstruation, så lær mere om det. Vær ikke bleg for at stille spørgsmål, men respektér en afvisning hvis du spørger en privatperson.

- Lyt, når du bliver kaldt ud for at tage fejl. Måske skal din forståelse om menstruation opdateres. Det skulle min i hvert fald i sin tid! Så tusind tak til de transkvinder og trans femmes, der kaldte mig ud for at fokusere for meget på selve blødningen i mine opslag om menstruation tilbage i 2021.


Menstruation er ikke kun noget ciskvinder har. Vi er mange køn, der har eller har haft kropslige erfaringer med menstruation. At menstruere betyder ikke nødvendigvis, at man har en blødning.


Videre læsning:

- "Can trans women get periods?"

- "Yes, trans women can get period symptoms"

- Bog af Emma Libner: Kh Underlivet


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar